sobota, 3. januar 2015

Nov, zdrav McDonalds

S prijatelji smo si, kljub višjim ukazom vlade, vzeli drugi dan januarja še za zadnje dejanje dolgih prazničnih počitnic. Šli smo drsat. Ne profesionalno, športno ali umetnostno, šli smo lovit ravnotežje kot mali otroci. Večina osnovnošolčkov je tako ali tako drsala bolje kot mi, dvajset- in nekaj letniki. Dobra ura in pol, prebita na ledu, nas je popolnoma izžela. Bil je presenetljivo topel petkov večer. Izpolnili smo novoletno zaobljubo – več se gibati, zato smo se z veseljem odpeljali v najbližji McDonalds. Pa naj opozorim, da v prostore s hitro prehrano ne zahajamo pogosto, a vsi dobro vemo, da ko se ti ''zalušta'' McDonaldsa, te ne ustavi niti najboljša ločevalna dieta na svetu. Mene je popadla neznanska želja po krompirčku in kokakoli.


V velenjskem McDonaldsu je še vedno vso okrasje spominjalo na božič, toda mi smo videli samo prazen pult in osebje, čakajoč, da sprejme naše naročilo. V en glas smo rekli: ''Na bon!'' ter se prerivali, kdo bo prvi povedal, kaj bi jedel. Natakarica nas je prehitro ustavila: ''Že veste za novosti?'' Kakšne novosti? Kaj se je spremenilo od našega zadnjega obiska? Z najbolj prijaznim glasom, kar jih je premogla, nam je zadala boleče besede. Razložila nam je, da študentskemu bonu ne pripadajo več gazirana pijača, sladica in krompirček. Sledilo je pet sekund spogledovanja, nato je nekdo od nas izdavil: ''Kaj?'' Natakarica nam je z veseljem razložila, da sedaj dobimo juho – zelenjavno ali gobovo, odvisno od dneva. Čakaj malo. Kaj? Juha v McDonaldsu? Je to slučajno kakšna ponovoletna šala? Ni bila in pozorna rjavolaska je še kar nadaljevala: ''Namesto gaziranih pijač dobite vodo, namesto sladice pa jabolko.'' Zavladala je živčna tišina s primesmi zardevanja in zgroženega hihitanja.
Na pladenj so nam tako tebi nič meni nič naložili zelenjavno juho, jabolko in navadno vodo v lončku, ki drugače pripada kokakoli. Nekje na robu pladnja sta se skrivala zadnja preživela s študentskega menija – hamburger in solata s poljubno omako. Poklapani smo sedli, in kot bi deaktivirali bombo, odpirali posodico z juho.
Juhica ni bila tako slaba. Spominjala je na neko mehiško mešanico paradižnikove juhe in ostalih sledi zelenjave. Voda ni imela okusa. Smešno resno. Želela sem si kokakole ob McChickenu, pa si je zanalašč nisem naročila. Doplačilo k bonu seveda ostaja isto – 2,07€.
Tisti, ki bodo želeli uživati lagodje prejšnje ponudbe, bodo plačali več. Saj jim je prav, kaj pa jejo hitro, nezdravo hrano. Toda ali ne gremo v McDonalds zavestno s tem namenom, da si enkrat na vsake toliko privoščimo grešno hrano? Ni bil prav posebne vrste užitek reči: ''Danes sem bil v Meku, nič več ne spravim vase.''?

Kritiko prepuščam vam. Zase vem, da McDonalds na študentske bone ne bo več to, kar je nekoč bil. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar